Ogłoszenia ukazuj± się najpierw w wersji papierowej gazety.
Dopiero dwa dni póĽniej (od pi±tku), umieszczamy je na tej stronie.

Masz jaki¶ pomysł, pytanie, czym¶ chciałbyć nas zainteresować
Zadzwoń: 062 768-33-33
lub napisz: redakcja@zyciekalisza.pl


Dok±d pój¶ć Artykuły Ogłoszenia Nadaj ogłoszenie Praca O nas Kontakt Lokalizacja CENNIK i druk zamówienia Polityka prywatno¶ci
Zawsze aktualne Historia Mecenas radzi Nasze ksi±żki Recenzje czytelników
szukaj: Gazeta założona w 1990 roku. Do tej pory ukazało się 1236 wydań.
Numer bież±cego wydania papierowego: 122
czwartek, 24 kwietnia 2014 r.
imieniny: Grzegorza i Aleksandra
Zawsze aktualne
Ogłoszenia
Pierwsza strona
Puenta
Puenta
W obiektywie paparazziego
W obiektywie paparazziego
Prenumerata
Recencje czytelników
Byłe¶ na jakiej¶ imprezie, ciekawym spotkaniu
Przedstaw swoj± recenzję
Video reportaże
Akcja koksownik
mediamarkt2
Baju, baju panie Profesorze, czyli odpowiedĽ w sprawie mleka
Zycie Kalisza [ www.zyciekalisz.pl/print.php?str61,89&id=1997] opublikowało wywiad z p.prof. Stefanem Ziajk± na temat “mleka”. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby informacje podawane ex katedram odpowiadały prawdzie. Otóż tak nie było.

Pierwszym z problemów poruszanym w wywiadzie była sprawa osteoporozy i długoci życia . Pan PT Profesor podał, że w Afryce nie pij± mleka i żyj± dwa razy krócej cyt ; ¦rednia życia wynosi ok 40 lat.  Ludzie nie dożywaj± 70 czy 80 lat , w zwi±zku z czym nie dosięga ich ta choroba [osteoporoza]

 Po pierwsze, tzw. rednia statystyczna życia nie ma nic wspólnego z czasem życia. Wszystko zależy od definicji jak± się przyjmnie, np w stanie wojennym współczynnik umieralnoci niemowl±t wynosił  w Polsce ok 21. Generał Baryła ówczesny Główny Inspektor Sanitarny stwierdził, że jest za wysoki i kazał uznawać, za żywo urodzone nie to dziecko, które oddało po porodzie pierwszy krzyk,  ale to które przeżyło co najmniej dobę. Współczynnik natychmiast się poprawił i wynosił już tylko ok 16. Jeszcze lepiej podeszli do problemu naukowcy w ZSRR, którzy stwierdzali, że żywo narodzone to takie dziecko, które przeżyło co najmniej jeden tydzień. Rezultat , współczynnik umieralnoci wynosił tylko ok.12. No, a zupełnym curiozum była ówczesna Rumunia. Tamtejsi naukowcy doszli do wniosku, że żywo urodzone to jest  takie dziecko, które przeżyje co najmniej jeden miesi±c.  Oczywicie współczynnik umieralnoci opadł aż  ok.  8,  czyli był porównywalny z współczynnikiem umieralnoci w Szwecji.

 I nie byłoby w tym nic dziwnego, tylko dlaczego pozostali naukowcy  dokonywano bezmylnych  porównań współczynników umieralnoci niemowl±t, tak różnie otrzymywanych,  jako cechy zdrowotnoci społeczeństwa danego kraju?

 Podobnie  jest z długoci± życia. Jeżeli występuje nadmierna umieralno¶ć niemowl±t i dzieci, to rednia życia będzie niska. Tak jest w kulturach pierwotnych, między innymi Afryki,  ale to nie znaczy, że nie ma w tych społeczeństwach  70 czy też 80- latków.

 Po drugie, osteoporoza jest to bardzo modna choroba ale od ok 20 lat. Wczeniej w dostępnym pimiennictwie naukowym w POLSCE NIE BYŁO ŻADNYCH INFORMACJI O OSTEOPOROZIE.

 Osteoporoza pojawiła się w Polsce, w  kilka lat po wprowadzeniu mleka UHT w połowie lat 90-tych. W latach 70 - czy też 80-tych nikt z lekarzy osteoporozy u pacjentów ,  nie widział”.

 Po drugie półprawd± jest twierdzenie jakoby spożywanie mleka  było jednym z najlepszych czynników zapobiegania osteoporozie. Mleka tak, ale nie ten zabielany płyn jaki przemysł spożywczy rozprowadza. Wiadomo, że prawdziwe mleko ma powyżej 4% tłuszczu. Wiadomo, że włanie w tłuszczu s± zawarte witaminy np. D. Jeżeli mleko pozbawimy tłuszczu to pozbawiamy je także witamin.

 Wiadomo także, że mleko UHT, jak podał to p.Profesor, jest to taki płyn w którym mleko pozbawione tłuszczu dodatkowo modyfikuje się poprzez ogrzanie do temperatury ponad 141C. Tylko wystarczy trochę spostrzegawczoci, aby zaobserwować, że kolor mleka z różnych mleczarni jest inny. Jak się potrzyma  ten płyn zwany mlekiem UHT w słoiku to po kilku dniach zmienia kolor na opalizuj±cy lub wręcz br±zowawy. Widoczne jest więc, że białko zawarte w dawnym mleku uległo przypaleniu.  Brak także prac naukowych które oceniałyby jaki procent wapnia dostępnego w normalnym mleko, po tym opaleniu jest jeszcze przyswajalny.

A zupełn± fikcj± i nadużywaniem jest nazywanie płynów zabielanych jako mleko 2-1.5 oczy też 05%.. Ten płyn 0.5% jest po prostu zabielan± wod± i nie ma żadnych właciwoci odżywczych.


Reasumuj±c: przed przyst±pieniem do dyskusji o mleku trzeba uzgodni nazewnictwo. Kłania się semantyka.  Kłania się Orwell.


Podobnie przed laty przemysł uszczę¶liwiał nas specjalnymi garnkami o podwójnych ciankach do gotowania mleka aby nie kipiało. Garnki te były z aluminium. Aluminium ma to do siebie, że w kwasach rozpuszcza się, czyli konkretnie przechodziło do mleka. Jak wiadomo, podało to nawet ministerstwo, aluminium jest odpowiedzialne za występowanie choroby Alzheimera. Jak małe dziecko,  jest przez kilka lat karmione takim mlekiem to zgromadzi w swoim centralnym układzie nerwowym odpowiedni± ilo¶ć aluminium, co może odpowiadać za występowaniem  zmian osobowoci w póĽniejszym wieku. Wiadomo  powszechnie, że  istotny wzrost zachorowań na Alzheimer  nast±pił po  II Wojnie ¦wiatowej wraz z wprowadzeniem naczyń i garnków aluminiowych.

 To, że w krajach Skandynawskich, Kanadzie czy też USA jest wyraĽny wzrost występowania raka to nic dziwnego. Ten wzrost zwi±zany jest z powszechnoci± stosowania przez populację tych krajów tzw chemii gospodarczej. Jako kuriozum podam, że np. norma skażenia gleby dioksynami w Holandii jest wyższa ok 100 000 razy aniżeli podaje to Amerykańska Agencja Ochrony ¦rodowiska. Po II Wojnie ¦wiatowej,  Holandia postawiła na ogrodnictwo , nawozy, pestycydy itd. W owym czasie nikt o dioksynach niesłyszał. Natomiast obecnie Holandia szczyci się największ± liczb± amazonek [ kobiet po amputacji piersi]. Dioksyny maj± powinowactwo do tłuszczu, a pier kobiety, oprócz gruczołów mlekowych to tylko tłuszcz,[ z całym szacunkiem oczywicie do Pań].

 Umieralno¶ć dzieci w minonych epokach nie była spowodowana alergi± na mleko, tylko normalnymi zakażeniami. Także dzisiaj prawdziwe uczulenie na mleko występuje bardzo rzadko. Wyrażnie to widać porównuj±c grupę dzieci wiejskich i miejskich. Choruj± głównie dzieci miejskie, których wykształcone na reklamach mass mediów matki, kupuj± różne chemiczne wiństwa, rzekomo potrzebne do pielęgnacji niemowl±t i faszeruj± dzieci gotowcami ze słoików.

 Jak np. potwierdziły to prace prof. Nabrzyskiego i Ganowiaka, małe dziecko potrafi wchłon±ć dziennie nawet do 5 mg fluoru z pasty do zębów.  Dopuszczalna dzienna norma  dla dziecka to 0.5 mg. Dzienne zapotrzebowanie na fluor jest zaspokajane przez 2 szklanki herbaty lub jedn± kawy. Dodawanie fluoru do past jest zwyczajnym truciem społeczeństwa. Wiadomo, że fluor jest z tej samej grupy pierwiastków co brom. Starsi,  pamiętaj± dlaczego w wojsku dodawano brom do herbaty.

 Fluor jest lepszy od bromu ponieważ nie ma smaku ani zapachu i może być podawany w wodzie. A efekt biologiczny podobny!!!

 W województwie pomorskim już od wielu lat notuje się wzrost cukrzycy spowodowany skażeniem rodowiska fluorem emitowanym przez Gdańskie Zakłady Nawozów Fosforowych.

 Zupełnie kuriozalne jest stwierdzenie p.Profesora cyt: nie ma żadnych podstaw, aby w±tpić w poprawno¶ć nadzoru weterynaryjnego

 A o czy wiadczy mordowanie kur w kurnikach rzekomo w akcji zapobiegania epidemii ptasiej grypy? Przecież ŻADNE dzikie stado nie zachorowało nigdzie na wiecie. Innymi słowy nadzór weterynaryjny uzasadniał niszczenie konkurencji. Wybijanie kurczaków przed więtami otwierało rynek na zakupy  drobiu z zagranicy. Największym sprzedawc± drobiu,  w tej czę¶ci wiata,  jest Izrael.

 Jest to tylko jeden z przykładów działania służb na zlecenie polityków. Podobnie jest z wędlinami. Przecież to co się sprzedaje pod nazw± kiełbasa nawet nie leżało koło kiełbasy. Wodorosty z morza, soja i barwniki , ewentualnie mielone koci. Jak przed laty opowiedział mi główny technolog z rzeĽni w Gdańsku, gdyby w latach 70 - co takiego produkował to z więzienia chyba by nie wyszedł. A nasze służby przymykaj± oczy, abo to norm nie ma , a bo to nie mamy rodków na badania, a bo to...[ wpisach co kto chce].

 Podobnie cyt: Jeszcze nikt na wiecie nie udowodnił, że żywno¶ć modyfikowana genetycznie jest szkodliwa . Panie Profesorze, nie trzeba specjalnie się wysilać, wystarczy zobaczyć programy edukacyjne Discovery lub Planetę aby zapoznać się z pracami udowadniaj±cymi szkodliwo¶ć żywnoci genetycznie modyfikowanej,  Dowiadczenia przeprowadzano na szczurach, chomikach i s± już obserwacje i badania przeprowadzone na ludziach. To już nie teorie a fakty. Poza tym normalny naukowiec najpierw sprawdza nowe odkrycie na zwierzętach, a dopiero potem jak już jest stuprocentowo przekonany, o słusznoci to dopiero eksperymentuje na ludziach. a nie odwrotnie. Natomiast przemysł spożywczy najpierw wprowadza do  obrotu jaki produkt a potem jak ludzie choruj± to się po cichu wycofuje. Przykład ; dodawanie jodu do soli. Wszelkie próby kwaszenia ogórków kończ± się niepowodzeniem.  Na razie nie ma reakcji przemysłu na wycofanie tego wiństwa.

 Surowe nigdy [  nie należy pić mleka] , bo może przenosić choroby  . I ta wypowiedĽ p.Profesora nie może być traktowana poważnie. Jeżeli mamy taki dobry nadzór weterynaryjny, to przecież zakażeń być nie może. Chyba, że p. Profesor potwierdza moj± tezę, ż e nasz nadzór jaki jest każdy widzi.

Wracaj±c do mleka. Ależ oczywicie, że można pić surowe, ciepłe mleko prosto od krowy. Nie znam żadnego przypadku,ani osobicie ani z pimiennictwa medycznego,  aby takie mleko powodowało jakiekolwiek skutki uboczne. No chyba, że u miastowego którego przewód pokarmowy nie jest przygotowany do takiego solidnego pokarmu. Ale jedynym skutkiem jest biegunka. Czyli nic!!!

 Podsumowuj±c. Należy pić mleko bez względu na wiek. Ale powtarzam mleko, a nie zabielane płyny.

Z własnego prawie 40 letniego dowiadczenia medycznego stwierdzam, że podawanie mleka szczególnie chorym nowotworowym jest najlepszym lekarstwem. Doskonale do tego nadaje się mleko w proszku np. 10 łyżek na szklankę wody plus  glukoza 3-4 razy dziennie,[ taka płynna papka] zapewnia dobowe zapotrzebowanie na kalorię i białko, tak potrzebne do regeneracji wyniszczonych tkanek. Nigdy nie obserwowałem negatywnych odczynów ze strony przewody pokarmowego.

dr. Jerzy Ja¶kowski, Gdańsk